Follow

Αποκλειστικό Ε-FYLI: Στην Αμφικτυονία του Ψινάκη ο Δήμος Φυλής !!


Ο Δήμος Φυλής αναμένεται να ενταχθεί στην Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων που ίδρυσε ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψινάκης. Η ένταξη μάλιστα του Δήμου Φυλής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Η συμμετοχή του δήμου μας στην Αμφικτυονία πραγματοποιείται ύστερα από τη σχετική υπόσχεση που έδωσε ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς προσωπικά στον δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ψινάκη.


Βασική επιδίωξη της Αμφικτυονίας είναι η προώθηση και βέλτιστη οργάνωση του ελληνικού πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο και η σωστή διαχείριση των θεμάτων του, όπως η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στους στόχους της Αμφικτυονίας περιλαμβάνεται η διεκδίκηση και επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με την συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς φήμης.

Οι αντιδράσεις από τον Δήμαρχο Περάματος
Δήμαρχος Περάματος: Νιώθω «εξαπατημένος» από τον Ψινάκη για την «Αμφικτυονία»
Την έντονη δυσαρέσκεια του, εξέφρασε ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, με επιστολή του, για αναφορές του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, ο οποίος σε συνέντευξη του, χαρακτήρισε «προσωπική» του ΜΚΟ, την «Αμφικτυονία», μια κίνηση την ίδρυση της οποίας έχουν υπογράψει πολλοί δήμαρχοι.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Αμφικτυονία», έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ψινάκη, ωστόσο στην συγκρότηση της, συμμετείχαν πολλοί δήμαρχοι της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δηλώσεις αλλά και η στάση του Ηλία Ψινάκη, έχουν προκαλέσει την αντιδράση αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την οργή των δημάρχων. Μάλιστα όπως ο δήμαρχος Περάματος, ο οποίος το αναφέρει, έτσι και πολλοί άλλοι δήμαρχοι νιώθουν «εξαπατημένοι» από το δήμαρχο Μαραθώνα.

Πάντως ο δήμαρχος Περάματος στην επιστολή του, που απέστελει στον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, τον Πρόεδρο ΠΕΔΑ κ. Νίκο Σαράντη, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μαραθώνα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρει:

“Κύριε Συνάδελφε,
Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξής σας στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, θα ήθελα να σας θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα και επισημάνσεις.

Με την επιφύλαξη της σωστής αποτύπωσης των λεγομένων σας στην εν λόγω συνέντευξη, με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε στο Δημοτικό σας Συμβούλιο και αφορά στο Ίδρυμά σας “ MARATHON FOUNDATION”, σε σχετική ερώτηση του ΕΘΝΟΥΣ, αναφέρετε μεταξύ άλλων: … «Τώρα, ως προς το Ίδρυμα, είναι μία απόλυτα νόμιμη, αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία και δεν είναι η μόνη και ποτέ δεν το έκρυψα. Υπάρχει άλλη μία, η Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, που πέρυσι έγινε εθνική και φέτος θα αρχίσει να γίνεται διεθνής…».

Η αναφορά σας στην «Αμφικτυονία», την ίδρυση της οποίας έχουμε συνυπογράψει πολλοί Δήμαρχοι, ο ισχυρισμό σας ότι αποτελεί προσωπική σας Μ.Κ.Ο, μου προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη.

Χωρίς να παραγνωρίζω ή να υποβαθμίζω την προσωπική σας πρωτοβουλία και προσπάθεια ως Δημάρχου, για την ίδρυση της «Αμφικτυονίας», μου προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη να διαβάζω στον Τύπο, ότι ο Δήμος που εκπροσωπώ ως Δήμαρχος, είναι μέρος και μέλος, μίας Μ.Κ.Ο. η οποία ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, γεγονός που με κάνει να νιώθω, τουλάχιστον εξαπατημένος.

Κύριε Συνάδελφε, όπως γίνεται κατανοητό, στην προσωπική μας ζωή και δραστηριότητα, έχουμε το δικαίωμα να εξαπατώμεθα. Στην δημόσια όμως ζωή μας, ως Δημάρχων αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αυτό το δικαίωμα δεν το έχουμε. Παρακαλώ, για τις απαντήσεις σας, στο ερώτημα εάν τελικά θεωρείτε προσωπική σας Μ.Κ.Ο. την «Αμφυκτιονία», ποιο είναι το νομικό της καθεστώς, η λειτουργία της , η σχέση της με το Ίδρυμα Μαραθώνα, καθώς και η προοπτική της.

Ελπίζω στις άμεσες απαντήσεις σας, προκειμένου να καθορίσω την στάση του Δήμου τον οποίο εκπροσωπώ, απαντήσεις που προφανώς ενδιαφέρουν και τους άλλους Δημάρχους, καθώς και τους Δήμους-Μέλη, της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων.

Με κάθε σεβασμό οφείλω να σας υπενθυμίσω, το άρθρο 58 του Ν.3852/2010, Περί Αρμοδιοτήτων Δημάρχου και ιδιαίτερα την παράγραφο 3.

Συναδελφικά
Ο Δήμαρχος Περάματος Αττικής
Γιάννης Λαγουδάκης

Υ.Γ. Συνάδελφε Δήμαρχε, στην δική μου περιοχή, σε όλη την Ελλάδα ελπίζω, το να φέρεις τον τίτλο του Δημάρχου, είναι τιμή και όχι ύβρις.
Αντίθετα, σε μία Δημοκρατία, η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας σε θεσμικό πρόσωπο, αποτελεί ουσία και όχι τύπο της Δημοκρατίας. Αυτά σε ότι αφορά στην άποψή σας, στην συνέντευξή σας, που αποδίδεται σε εσάς η έκφραση «Μην με ξαναπείτε Δήμαρχο. Είναι βρισιά στα μέρη μας»”.

Η απάντηση του Ψινάκη στον δήμαρχο Περάματος
Έπιασε αδιάβαστο τον δήμαρχο Περάματος ο Ηλίας Ψινάκης

Αδιάβαστος πιάστηκε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και όχι «εξαπατημένος», όπως υποστηρίζει αφού οι δραστηριότητες της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κος Μιχάλης Χρηστάκης, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της χώρας μας φτάνοντας στη μακρινή Κίνα.

Μάλιστα, είναι γνωστή η επιτυχία του πρώτου ιδρυτικού συνεδρίου της Αμφικτυονίας στο Ζάππειο Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Κινέζικης κυβέρνησης και την αρωγή της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, στην οποία μετείχαν Έλληνες και Κινέζοι αξιωματούχοι.

Συνέδριο που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και φιλοξένησαν με διθυράμβους, στο σύνολό τους τα Ελληνικά και Κινεζικά media. Απότοκη της επιτυχίας του συνεδρίου αλλά και τον άρρηκτων σχέσεων, είναι η πρόσκληση προς τον Ηλία Ψινάκη να μεταβεί τον ερχόμενο Μάιο στο Πεκίνο, από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει προσκαλέσει και 20 ηγέτες των χωρών του «δρόμου του μεταξιού», ανάμεσά τους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με αυστηρό τόνο ο δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης απαντά στις αιτιάσεις του δημάρχου Περάματος για τις δραστηριότητες της «Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων»  τονίζοντας πως: «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι η «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» είναι μία προσωπική μου εταιρεία. Πρόκειται για μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία έχει συσταθεί απολύτως νόμιμα, και στην οποία συμμετέχουν ως Ιδρυτικά Μέλη, μεταξύ άλλων, σημαίνοντα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έχει την ιδιότητα του ex officio Αντιπροέδρου της Αμφικτυονίας και ο Πρόεδρος της , ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις της Αμφικτυονίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Περαιτέρω, επίτιμο μέλος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων είναι ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών κατά το χρόνο σύστασης της Αμφικτυονίας, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση αυτού του οράματος», υπογραμμίζει ο κ. Ψινάκης.

Απαντώντας στον δήμαρχο Περάματος, για τις σχέσεις της Αμφικτυονίας και του Marathon Foundation, στην ανοιχτή επιστολή του ο Ηλίας Ψινάκης, αναφέρει: «Η Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων αποτελεί μία απολύτως αυτόνομη και αυθύπαρκτη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία ουδεμία νομική ή άλλου είδους σχέση έχει με το Marathon Foundation, που αποτελεί επίσης Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, της οποίας όμως οι σκοποί είναι εντελώς διαφορετικοί».

«Να σημειωθεί δε ότι η Αμφικτυονία δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους Δήμους που μετέχουν, ο δε αποκλειστικός σκοπός της συνίσταται στη σύσφιξη των μεταξύ τους πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών και τουριστικών σχέσεων, καθώς και στη σύναψη συνεργασιών με αντίστοιχους φορείς της αλλοδαπής, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των πάσης φύσεως συμφερόντων των Δήμων – μελών της.

Η μοναδική σύνδεση των δύο Εταιρειών είναι το γεγονός ότι, λόγω έλλειψης πόρων της Αμφικτυονίας, το Marathon Foundation κάλυψε μέρος των εξόδων για τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2016, στο Ζάππειο Μέγαρο και τέλεσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών».

Ο κ. Ψινάκης επίσης κάλεσε τον δήμαρχο Περάματος, να παρευρεθεί στο 2ο συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, με τη συμμετοχή Ελλήνων δημάρχων που είναι μέλη της Αμφικτυονίας. Συγκεκριμένα ο κ. Ψινάκης ανέφερε: «Με αφορμή δε την παρούσα αλληλογραφία μας, δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι στις 14-15 Μαΐου θα βρίσκομαι στην Κίνα, ως επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Σι Τσινπίνγκ, με αφορμή τη συνάντηση κορυφής για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες των 20 κρατών από τα οποία διέρχεται ο Δρόμος του Μεταξιού. Με αφορμή αυτή τη συνάντηση, υπάρχει η σκέψη να πραγματοποιηθεί στην Κίνα, την ίδια ημερομηνία, το 2ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, με τη συμμετοχή Ελλήνων Δημάρχων που είναι μέλη της Αμφικτυονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις σας και θα ήταν χαρά μου να παρευρεθείτε κι εσείς στις εργασίες του εν λόγω συνεδρίου στην Κίνα».

Δεν άφησε αναπάντητη ο Ψινάκης και τη «μομφή» του δημάρχου Περάματος για την έκφραση «Μη με ξαναπείτε Δήμαρχο. Είναι βρισιά στα μέρη μας». Ο κ. Ψινάκης διευκρίνισε πως:

«Η έκφραση αυτή δεν περιείχε ουδεμία απαξία για το θεσμό του Δημάρχου και εν γένει του αιρετού, τον οποίο σέβομαι απεριόριστα, αλλά περιορίζεται στα στενά εδαφικά όρια του Μαραθώνα, όπου ο πρώην Δήμαρχος καταδικάστηκε πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών, 1 χρόνο στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και 9 μήνες αργία, για πλειάδα αδικημάτων σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Αυτό το γεγονός δημιούργησε στο Μαραθώνα μία απαξία ως προς το θεσμό του Δημάρχου και σε αυτό αναφερόταν η συγκεκριμένη φράση μου χωρίς ουδεμία πρόθεση γενίκευση».

Κλείνοντας την επιστολή του ο δήμαρχος Μαραθώνα, κατέληξε: «Θέλω να σας ενημερώσω πως ό,τι κάνω δεν το κάνω σαν Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, ούτε σαν Δήμαρχος, ούτε σαν Επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΕ το κάνω σαν Έλληνας για τη χώρα μου. Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και ανυπομονώ να έχουμε μία καλή συνεργασία σε όφελος των Δήμων μας».

Όταν υπογράφηκε η Ιδρυτική Πράξη
Η ιδρυτική Πράξη της Αμφικτυονίας υπεγράφη από τον Γενικό γραμματέα του Δήμου Ήλιδας κ. Λυκούργο Πολυχρονόπουλο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, πλήθους Δημάρχων της Ελληνικής Επικράτειας.

Παραβρέθηκαν, επίσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Τζόου Σιαολί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής, καθώς και Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «το παρελθόν μας εκπλήσσει με την επικαιρότητά του και σήμερα η έννοια της Αμφικτυονίας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ». Όπως είπε, μέσα από την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα αναδεικνύεται και πάλι η σημασία της συνύπαρξης των εννοιών, ‘’Πόλις-Πολιτεία-Πολίτης-Πολιτική-Πολιτισμός’’ και κατέληξε: «Έχουμε ανάγκη από σύγχρονους ιερομνήμονες. Να μην υποκύψουμε στο παρακράτος της μιζέριας χάνοντας αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται. Έχουμε ανάγκη και υποχρέωση να αγκαλιάσουμε την ευκαιρία αυτή. Έχουμε ανάγκη από πολίτες και όχι από υπηκόους».

Στην Αμφικτυονία προσχωρούν οι Δήμοι όλης της χώρας που έχουν επισκέψιμους μουσειακούς ή αρχαιολογικούς χώρους με πλούσια ιστορία, ενώ αποτελεί ένα όραμα του Δημάρχου Μαραθώνος, κ. Ηλία Ψινάκη, ο οποίος πήρε και την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του. Μάλιστα, στην πόλη του Μαραθώνα θα είναι και η έδρα της.

«Αυτή η κίνηση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον πολιτισμό τον τουρισμό, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα για τη χώρα μας», ανέφερε κατά τα ην ομιλία του ο κύριος Ψινάκης.

Μέλη της Αμφικτυονίας έγιναν με την υπογραφή στην καταστατική χάρτα, Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι και φορείς, ενώ την «αιγίδα» του θεσμού έχουν το υπουργείο Εσωτερικών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment