Follow

Υπουργός Εξωτερικών ο Δήμαρχος Φυλής;


Δυστυχώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την επίσκεψη του Δημάρχου Φυλής στην Αλβανία. Και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε διότι το Δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής εμφανίζει την επίσκεψη ως "έμπρακτο ενδιαφέρον για τον ελληνισμό της Αλβανίας" και ότι έγινε "με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού για την ελληνικότητα των Αρβανιτών".

Μάλλον εμείς κάτι δε καταλαβαίνουμε καλά.
Η επίσκεψη δηλαδή του Χρήστου Παππού τι άλλαξε στην αλβανική πολιτική σκηνή για τα ελληνικά θέματα; Η επίσκεψη του Χρήστου Παππού ήθελε να αναπτερώσει το τοπικό ελληνικό στοιχείο της Βορείας Ηπείρου; Γιατί αν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε επισκεφτεί τη Βόρεια Ήπειρο και όχι τα Τίρανα. Τουλάχιστον στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής δε φαίνεται επίσκεψη στη Βόρεια Ήπειρο, αλλά στα Τίρανα, δηλαδή μία πόλη όπου δεν υπάρχει ελληνικό στοιχείο.

Και πάλι προφανώς δεν καταλαβαίνουμε καλά ποιος είναι ο ρόλος του Δημάρχου Φυλής με την ελληνική εξωτερική πολιτική. Είχε κάνει συννενόηση με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών για την προώθηση θεμάτων με αυτή την επίσκεψη;

Προφανώς ο Δήμαρχος Φυλής έχει λύσει όλα τα προβλήματα του Δήμου μας και κάνει και εξωτερική πολιτική...
Και μπορεί να φαίνεται ειρωνικό αυτό που λέμε, αλλά στην ουσία δεν είναι. Γιατί δε θα κατηγορούσαμε ποτέ τον Δήμαρχο Φυλής πως δεν ενδιαφέρεται για τον Δήμο και πως δεν τρέχει και εργάζεται όλη μέρα για το Δήμο και τον εκτιμούμε σε αυτό το κομμάτι. Όμως κάποιοι τον συμβουλεύουν λάθος, γιατί η θέση του δεν είναι η ανάδειξη των προβλημάτων της ομογένειας. Χάνει τον πραγματικό του ρόλο. Η θέση του είναι να βρίσκεται καθημερινά στην καρέκλα του Δημάρχου Φυλής και να ασχολείται με τα θέματα καθημερινότητας και όχι με εξωτερική πολιτική. Για αυτό το λόγο τον ψήφισε ο λαός.

Επίσης δεν μπορούμε να καταλάβουμε την επιλογή των ατόμων που συνόδευαν τον Δήμαρχο σε αυτό το ταξίδι. Χωρίς να έχουμε κάτι εναντίον των μελών της αποστολής δε μπορούμε να καταλάβουμε πχ. τον ρόλο της κυρίας Λιάκου σε αυτή την επίσκεψη. Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής, η οποία δεν είναι καν δημοτική σύμβουλος, για ποιον λόγο βρισκόταν στην αποστολή; Ως αρβανίτισσα; Εδώ βέβαια δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον ρόλο του Δημάρχου σε αυτό το ταξίδι, πως θα δικαιολογήσουμε και το ρόλο της προέδρου ενός τοπικού συμβουλίου μιας δημοτικής ενότητας;


ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
χαρακτηριστικό βίντεο από την ξενάγηση της αποστολής στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα.



Το δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής:
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Φυλής στην Αλβανία

Η δήλωση που έκανε την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016 ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς στη Βουλή των Ελλήνων, για την ελληνικότητα των Αρβανιτών, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, δεν ήταν σχήμα λόγου.







Δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον ελληνισμό της Αλβανίας ο Δήμαρχος μετέβη, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Φυλής, στα Τίρανα, όπου συνάντησε την Πρέσβειρα της Ελλάδας Ελένη Σουράνη, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τον εκπρόσωπο της ομογενειακής Οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ Γιάννη Μαυρομάτη. Άπαντες τόνισαν στην αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης του Ελληνικού και του Αλβανικού Λαού, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, εκ του μηδενός, της Εκκλησίας στην Αλβανία.






Η αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής στον οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Ελένη Λιάκου και ο υποψήφιος Βουλευτής του Ποταμιού και εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών Θανάσης Βασιλείου, ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Αλβανίας και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της για την επιτυχή έκβασή τους. Μάλιστα ο Χρήστος Παππούς τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο να επισκεφτούν όλοι οι Έλληνες την Βόρεια Ήπειρο, για να απολαύσουν τα μνημεία και το φυσικό της κάλλος, αλλά και για μυηθούν στην ένδοξη Ιστορία της που συνδέεται άρρηκτα με τον ελληνισμό.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ξενάγηση της αντιπροσωπείας στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό, το εντυπωσιακό καμπαναριό και την σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδρίων.








Σε δηλώσεις του μετά το ταξίδι της επιστροφής ο Χρήστος Παππούς χαρακτήρισε πρωτόγνωρη εμπειρία το ταξίδι στην Αλβανία.

«Ήταν μια από τις πιο γεμάτες μέρες της ζωής μου, γιατί κατορθώσαμε, αυθημερόν, να δώσουμε μήνυμα συμπαράστασης στους συμπατριώτες μας, αλλά και  να ενημερωθούμε για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Ιδιαίτερη συγκίνηση ένιωσα στη συνάντησή μας με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο που είναι μια πνευματική προσωπικότητα διεθνούς κύρους. Εκφράζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες Φυλής δηλώνω ότι είμαστε στο πλευρό της ομογένειας, ως παράγοντα ειρήνης και προόδου στην Αλβανία αλλά και στα Βαλκάνια. Στηρίζουμε επίσης τον δραστήριο Σύλλογο Βορειοηπειρωτών του Δήμου μας.

Τέλος, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τον υποψήφιο βουλευτή του Ποταμιού και συνδημότη μας Θανάση Βασιλείου που μας συνόδευσε και ρύθμισε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού μας στην Αλβανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φυλής.


ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ 






ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Η ΜΟΥΧΡΙΤΣΑ
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment